Odczulanie za pomocą biorezonansu

Biorezonans a alergia

Wszystko, co musisz wiedzieć o odczulaniu z wykorzystaniem biorezonansu!

Jak działa odczulanie za pomocą biorezonansu?

Odczulanie za pomocą biorezonansu polega na „naprawianiu” zakłóconych fal elektromagnetycznych.

W każdej komórce organizmu nieustająco zachodzą reakcje biochemiczne i każda wokół siebie wytwarza pole elektromagnetyczne. Niekiedy pole to bywa zakłócone przez bakterie, wirusy, czy alergeny (różne rodzaje pokarmu, pyłki roślin, kurz, pleśnie, itp.) Każde takie wydarzenie pozostawia ślad w pamięci organizmu. Mówiąc w uproszczeniu, zostaje ono zapisane na „twardym dysku”

Stąd po jakimś czasie, zwłaszcza przy alergii, ponownie daje o sobie znać, np. wysypką, swędzeniem skóry, katarem, kaszlem, biegunką lub bólami głowy.

Właśnie na „naprawianiu” zakłóconych fal elektromagnetycznych opiera się odczulanie za pomocą biorezonansu. Podczas zabiegu, kiedy pacjent trzyma elektrody w dłoniach (zwykle są to kule kojarzone z tą metodą), fale te płyną z organizmu do urządzenia,. Następnie aparat odpowiednio te fale zmienia (niejako odwraca, tzw. lustrzane odbicie) i z powrotem odsyła do pacjenta, co wygasza pamięć o alergenie.

BRT może być stosowana jako główna metoda terapeutyczna albo uzupełniająca inną formę leczenia.

Biorezonans w leczeniu chorób alergicznych

Doskonałe efekty osiągane są metodą biorezonansową w leczeniu takich chorób alergicznych jak: alergie pokarmowe, inhalacyjne, astma oskrzelowa, katar sienny, atopowe zapalenie skóry, alergie na jady owadów, pokrzywki, grzybice jelit.

W trakcie jednego zabiegu wycisza się uczulenie na konkretny czynnik alergizujący, przy czym na dłuższy czas w ok. 80 proc. przypadków. U pozostałych osób nadwrażliwość powraca i odczulanie trzeba powtórzyć.

WAŻNE informacje dotyczące odczulania biorezonansem

  • Odczulanie powinno rozpoczynać się od alergenów centralnych takich jak: białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każdy z tych alergenów odczulamy podczas trzech wizyt. Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak cztery dni oraz większe niż siedem dni.
  • Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń – „wyciszają się” same. Należy je sprawdzać przynajmniej raz w roku.
  • Niektóre z alergenów są na tyle silne i trudno unikać z nimi kontaktu, że odczulane są również podczas trzech wizyt. Są to: candida, roztocze kurzu domowego, metale tj. chrom, nikiel, kobalt.
  • Podczas odczulania alergenów centralnych nie powinno się testować innych alergenów, ponieważ obraz alergii u pacjenta bardzo się zmienia po odczuleniu głównych białek.
  • Zaczynając odczulanie alergenów pokarmowych rozpoczynamy ścisłą dwutygodniową dietę eliminacyjną, na odczulany alergen. Jeżeli wymaga to trzech wizyt, dietę rozpoczynamy od pierwszej wizyty i utrzymujemy jeszcze przez 2 tygodnie po ostatniej – trzeciej wizycie.
  • W ciągu jednej wizyty można odczulać tylko 1 alergen. Po trzech dniach można dokonać sprawdzenia i kolejnego odczulenia.
  • Nie można poddać się odczulaniu i terapii na inne schorzenia tego samego dnia.
  • W ciągu całej doby, po odczulaniu lub terapii należy wypić od 1,5 do 2 litrów wody niegazowanej (przegotowanej, źródlanej). Nie powinno się w tym okresie pić kawy, herbaty, napojów alkoholowych i wysokoenergetycznych (cola, red bul, itp.)

Wszystko, co musisz wiedzieć o alergii

Alergia jest niewłaściwą, nadmierną reakcją układu immunologicznego, na występujące w środowisku niekorzystne dla organizmu substancje, zwane alergenami (roztocze, pyłki, nabłonek, pokarm). Wśród osób zdrowych substancje te nie powodują żadnych dolegliwości, natomiast u osób uczulonych są przyczyną szeregu nieprzyjemnych, jak również groźnych dla zdrowia reakcji alergicznych. Alergia jest wyzwalana przez kontakt pomiędzy alergenem, a drogami oddechowymi (od jamy nosowej do oskrzeli), oczami, skórą i błoną śluzową układu pokarmowego.

W reakcjach alergicznych uczestniczy układ odpornościowy, na który składają się między innymi komórki: granulocyty kwasochłonne (i), komórki tuczne (mastocyty) i limfocyty oraz przeciwciała – immunoglobuliny klasy E (IgE).

Mechanizm alergii jest dwuetapowy. Najpierw następuje faza uczulenia, w trakcie której układ immunologiczny identyfikuje substancje jako „wroga” – (alergen). Po ponownym kontakcie z tą substancją wyzwalana jest faza alergiczna. W niektórych przypadkach uczulenie rozwija się po kilkukrotnym kontakcie z alergenem, w innych zaś powstaje po latach powtarzającego się narażenia na określony czynnik.

Alergia jest chorobą o podłożu genetycznym i może rozpocząć się w każdym wieku. Jeżeli oboje rodzice są alergikami to ryzyko zachorowania u dziecka sięga 50–70%, jeśli choruje jedno z rodziców lub rodzeństwo, ryzyko to wynosi 20–40%.

Objawy alergii

Do najczęściej występujących objawów wchodzą:

  • katar, zatkany nos,
  • napady kichania,
  • zapalenie spojówek,
  • nawracające zapalenia oskrzeli,
  • objawy duszności,
  • kaszel,
  • swędzące zmiany na skórze,
  • częste infekcje górnych dróg oddechowych,

Najczęstsze choroby alergiczne

  • alergiczny nieżyt nosa
  • alergiczne zapalenie spojówek
  • astma atopowa
  • pokrzywka
  • kontaktowe zapalenie skóry
  • uczulenia na pokarmy
  • uczulenia na jad pszczół i os

Najczęściej wyróżniane typy alergii:

  • alergia kontaktowa (alergeny wnikają przez skórę);
  • alergia pokarmowa;
  • alergia wziewna.

Alergia kontaktowa to choroba polegająca na tworzeniu się zmian skórnych pod wpływem kontaktu z alergenami kontaktowymi (są to często substancje chemiczne) u uczulonych na nie osób.

Częstymi alergenami odpowiedzialnymi za powstanie wyprysku kontaktowego są nikiel, składniki perfum czy chemikalia użyte do produkcji odzieży czy butów, a nawet leki stosowane na skórę.

Przyczyny doprowadzające do powstania wyprysku kontaktowego są różne. U niektórych osób jest to związane z alergią na alergeny kontaktowe, u innych – zmiany skórne powstają dopiero po zadziałaniu np. światła słonecznego. U części osób rozpoznaje się tzw. wyprysk zawodowy – związany z uczuleniem na szkodliwe substancje występujące w pracy. W inny sposób działają substancje drażniące – bezpośrednio uszkadzają skórę. Ten typ wyprysku nazywamy wypryskiem kontaktowym z podrażnienia (nie jest to prawdziwe uczulenie i takie zmiany mogą się pojawić u wszystkich osób, które mają kontakt np. z silnymi substancjami używanymi w środkach czystości, farbami, lakierami, smarami, cementem).

Alergia krzyżowa

Między pyłkami i pokarmami często dochodzi do reakcji krzyżowych. Osoba uczulona na pyłek brzozy, która jesienią (poza sezonem pylenia) toleruje czekoladę, w okresie pylenia brzozy, po spożyciu tej samej czekolady, doznaje reakcji alergicznej na zawarte w niej śladowe ilości alergenów – orzechów. Wskutek pokrewieństwa biochemicznego różnych substancji, nawet pierwszy kontakt z odpowiednim alergenem krzyżowym może u alergika wywołać reakcje alergiczne. W tym przypadku mówi się o reakcji krzyżowej – do reakcji alergicznej prowadzi alergen inny, niż ten który wywołał uczulenie. Najczęstsze objawy to pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy.